Soms is het lastig om je geldzaken zelf te regelen. Dit kan bijvoorbeeld komen door lichamelijke of psychische klachten of door schulden. Een bewindvoerder kan je hierbij helpen.
Beschermingsbewind (ook wel bewindvoering of onderbewindstelling genoemd) biedt bescherming op het gebied van al je geldzaken. Je kunt beschermingsbewind zelf bij de Rechtbank aanvragen. Lukt dit niet, dan kan een familielid of een hulpverlener het doen. Natuurlijk kunnen wij je daar ook bij helpen.
Bekijk de video van de Rechtbank waarin wordt uitgelegd wat beschermingsbewind inhoudt.
Na ontvangst van jouw aanmelding bekijken wij je inkomsten en vaste lasten (huur, energie, verzekeringen etc.) en maken we een budgetplan. Daarna zal contact worden opgenomen voor een afspraak om samen de mogelijkheden te bespreken.
Wanneer het bewind is uitgesproken door de Rechtbank zullen wij een beheerrekening en leefgeldrekening openen. Op je leefgeldrekening zal het leefgeld (geld voor boodschappen) en eventueel, op aanvraag, geld voor extra uitgaven gestort worden.
Wat doen wij voor jou als bewindvoerder:
Mocht je schulden hebben:
De bewindvoerder bepaalt de hoogte van je leefgeld en hoeveel geld er beschikbaar is voor extra uitgaven. Dit is afhankelijk van je vaste lasten, het inkomen en eventuele schulden.
De kosten van beschermingsbewind worden jaarlijks vastgesteld door de Rechtbank. Klik hier voor de tarieven. Je kunt mogelijk bijzondere bijstand krijgen voor deze kosten, maar dit is afhankelijk van jouw situatie, inkomen, schulden, etc. De kosten van het bewind kunnen dan volledig of gedeeltelijk vergoed worden door jouw gemeente.
Internetbankieren is mogelijk met je leefgeldrekening.
Meestal wordt beschermingsbewind voor onbepaalde tijd uitgesproken, dus zonder einddatum. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als je schulden hebt die binnen bepaalde tijd worden afgelost, gebeurt dit wel. Dit wordt ook wel schuldenbewind genoemd. Dan eindigt het beschermingsbewind op de datum die vooraf is vastgesteld.
Nee, een bewindvoerder is niet gratis. Als je inkomen te laag is om de bewindvoerder te kunnen betalen, dan kijken wij of de gemeente voor (een deel van) deze kosten bijzondere bijstand wil verstrekken. Het is afhankelijk van je situatie of je hiervoor in aanmerking komt.
Als je onderbewindstelling aanvraagt, kun je zelf een voorkeur aangeven door wie je jouw geldzaken wil laten beheren. Dit kan een familielid zijn, of een kennis die je vertrouwt, of een professionele bewindvoerder. Uiteindelijk oordeelt de rechtbank of deze persoon geschikt is om dat te doen.
Ja, dat kan. Je kunt hiervoor zelf een verzoek indienen bij de rechtbank. Familieleden of hulpverleners kunnen dit ook doen. Wel moet duidelijk zijn dat je zelf echt niet in staat bent om je geldzaken te regelen. Je kan beschermingsbewind dus vrijwillig aanvragen, maar het is niet vrijblijvend.
Ja, een familielid kan ook door de rechtbank worden benoemd tot jouw bewindvoerder, als je hier zelf mee akkoord gaat.
Dit is de bankrekening waarop door ons wekelijks of maandelijks geld voor boodschappen of, in overleg, geld voor andere uitgaven wordt overgemaakt. Je hebt deze rekening zelf in beheer.
De rechtbank bepaalt wat onder het bewind valt. In de meeste gevallen zijn dat al je bezittingen, dus je geld, je inboedel, je auto, etc. Als je een eigen woning hebt, valt die ook onder de verantwoordelijkheid van de bewindvoerder.